تمایل و تقاضا مردم به سوی کوچکمتراژها/ مدیر اسبق مسکن ارتش: به دلیل محدودیت منابع ساخت واحد باید از کممتراژ آغاز شود/ باقرپور: استارت مسکن اقتصادی را بزنیم سپس اگر نیاز به اصلاح بود، انجام میدهیم
به گزارش صدای پول از پایگاه خبری تحلیلی خطوط، نهمین میزگرد مسکن اقتصادی با حضور خشایار باقرپور، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران- حمیدرضا صالحی، عضو هیات نمایندگان و نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران- علیرضا برزگر، مدیر سابق املاک نیروی انتظامی کل کشور و احمد دلخوش، مدیر اسبق مسکن ارتش جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
مهمانان این برنامه در این میزگرد به بیان نقطه نظرات و پیشنهادات خود در خصوص ساخت مسکنهای اقتصادی پرداختند.
جزئیات این گفتگو را در ادامه میتوانید بخوانید:
خطوط: جناب آقای باقرپور مسکن اقتصادی چیست؟ آیا این نوع مسکنها فقط ۲۵متری هستند؟ چطور به این نتیجه رسیدهاید که این طرح میتواند بخش از مشکلات جامعه را در حوزه مسکن حل کند؟
بنا است مسکن اقتصادی به عنوان یک طرحی که بتواند در مناطقی که مسکن دور از دسترس خانوارها و از استطاعت آنها خارج شده، تولید شود و در عین حفظ و ارتقای کیفیت بتواند قیمت مطلوبتر و مناسبتری داشته باشد. حرکت به سوی کوچکمتراژها یکی از روشهایی است که در مسکن اقتصادی دنبال میشود چرا که در نوع مسکن کوچکمتراژ، متوسطمتراژ و بزرگمتراژ هم وجود دارد از سویی دیگر عرضه مسکن اقتصادی با حرکت به سمت صنعتیسازی، استفاده از تکنولوژیهای نوین و محصولات دانشبنیان و همچنین اصلاحاتی که در طرح، نقشه و معماری میتوانیم داشته باشیم، صورت میگیرد.
باقرپور، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران: مسکن اقتصادی به عنوان یک مدل در سبد مسکن کشور نه به عنوان طرحی برای شمول کشوری میباشد چرا که با گستردگی کشور نمیتوانیم چنین طرحی را داشته باشیم؛ بنا است مسکن اقتصادی به عنوان یک طرحی که بتواند در مناطقی که مسکن دور از دسترس خانوارها و از استطاعت آنها خارج شده، تولید شود و در عین حفظ و ارتقای کیفیت بتواند قیمت مطلوبتر و مناسبتری داشته باشد. حرکت به سوی کوچکمتراژها یکی از روشهایی است که در مسکن اقتصادی دنبال میشود چرا که در نوع مسکن کوچکمتراژ، متوسطمتراژ و بزرگمتراژ هم وجود دارد از سویی دیگر عرضه مسکن اقتصادی با حرکت به سمت صنعتیسازی، استفاده از تکنولوژیهای نوین و محصولات دانشبنیان و همچنین اصلاحاتی که در طرح، نقشه و معماری میتوانیم داشته باشیم، صورت میگیرد. در کوچکمتراژها فضاهایی که در بخش مفید بنا مورد استفاده و بهرهبرداری کمتری قرار میگیرد،( منظور فضای پذیرایی) را به فضاهای اشتراکی انتقال دادهایم؛ چنین موضوعی باعث ساخت آپارتمانهای کوچکمتراژ شده است. مسکن ۲۵متری همان مسکن ۴۵متری موجود است یا مسکن ۴۰متری اقتصادی همان مسکن ۷۰متری است. طرح مسکن اقتصادی یک مدل مفهومی جدید برای سبد مسکن کشور است تا بتواند قدرت خرید را به مردم کشور بازگرداند. هماکنون یک چهارم خانوارها که پوششدهنده ۳۰درصد جمعیت کشور میباشند، مستاجر هستند به طوری که بین ۵۰ تا ۷۰درصد سبد درآمدی خودشان را به هزینه مسکن تخصیص میدهند در حالی که استاندارد این موضوع در دنیا زیر ۲۵درصد است. به نظر بنده در شرایط فعلی اقتصادی که مردم از نظر معیشتی در تنگنا قرار دارند، کمک کنیم تا نقاط ضعف طرح مسکن اقتصادی را برطرف و تهدیدهای آن را به فرصت تبدیل کنیم، هدف همسو شدن حاکمیت با این طرح است. باید طرحهای نو وارد بازار مسکن شود و بتوانیم مدلهای متنوعتری داشته باشیم. نسل آینده همانند دهه ۴۰ یا دهه ۵۰ فکر نمیکند چرا که نیازهای آنان متفاوت است پس باید عرصه را برای ورود طرحها و ایدههای نو همانند مسکن اقتصادی مهیا کنیم.
خطوط: جناب آقای برزگر شما موافق طرح مسکن اقتصادی هستید یا مخالف؟
برزگر، مدیر اسبق املاک نیروی انتظامی کل کشور: با توجه به تجربه تلخی که در طرح مسکن مهر شاهد بودیم، باید رو این موضوع به صورت کلان بحث شود. هماکنون فقط متراژ ۲۵متر در بین مردم زبانزد است و هنوز در خصوص متراژهای دیگر فرهنگسازی نشده است؛ در کل تا صحبت از مسکن اقتصادی میشود، میگویند: واحدهای ۲۵متری، دلالی، عدم مدیریت و در آخر شکست. مسکن اقتصادی چه فرقی دارد؟ چه بررسی از نظر ریشهای در این خصوص انجام شده؟ آیا این نوع مسکن از جایی الگو گرفته که هماکنون بخش تعاون به دفاع از این طرح میپردازد؟ باید طرح مسکن اقتصادی به صورت ریشهای بررسی شود. در چند سال گذشته مسکن مهر به جهت کمک به افرادی که آرزوی داشتن یک واحد مسکونی را داشتند، روی کار آمد اما آیا واقعا چنین اتفاقی افتاد؟ هماکنون قیمت مسکن مهر در پردیس تهران از یک مسکن داخل شهر بیشتر است یعنی بسیار قشنگ کار به دست دلالان افتاد. آقای باقرپور به نظر بنده در ابتدا باید فرهنگسازی صورت گیرد، همچنین برای کنترل بیشتر طرح مسکن اقتصادی به صورت نردبانی بتوانیم اشخاصی را که وارد این طرح میشوند، مدیریت کنیم، دست دلالان را کوتاه کنیم و بسته به وضعیت زندگی مردم اتحادیه تعاونی این طرح را پیش ببرد به طوری که اتفاقاتی که طی گذشته همانند مسکن مهر شاهد بودیم، در این طرح رخ ندهد. باید ببینم مباحث حقوقی این موضوع به کجا میرود یعنی آیا سندی که به افراد برای مسکن ۲۵متری ارائه میشود با یک مشروطیتی خواهد بود؟ مثلا پس از داشتن یک فرزند حتما باید سند خود را به متراژ بالاتر انتقال دهند یا اختیاری است؟ اگر قرار است کار به صورت اختیاری پیش رود پس مدیریت هم از دست آقایانی که میخواهند این طرح را اجرا کنند، خارج میشود. در کل باید این موضوع ریشهیابی و فرهنگسازی شود.
خطوط: آقای صالحی در خدمت شما هستیم
مسکن اقتصادی تاثیر بسیاری رو کاهش انرژی دارد به طوری که شاید تا یک چهارم انرژی کاهش یابد. هماکنون افتخار میکنند که تا ۹۶درصد ایران را گازکشی کردهاند اما همین موضوع بلای جان شده است به طوری که در زمستان ۷۶درصد مصرف گاز در بخش خانگی صورت میگیرد اما اگر برق بود شرایط اینطور نمیشد. بنده یک خانه ۲۵متری در اتریش را مشاهده کردهام که به هیچ وجه یک وسیله گرمایشی هم در آن واحد نبود اما گرم بود یعنی در مشاعات آن ساختمان از وسایل گرمایشی استفاده شده است همچنین هزینه سرمایهگذاری در چنین طرحی بسیار کاهش پیدا میکند، ایده مسکن اقتصادی واقعا ایده درستی است، شکی در آن نیست.
صالحی: نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران: ساخت مسکن اقتصادی در دنیا صورت میگیرد و مزایای بسیاری دارد اما به دلیل آنکه اقتصاد ایران دستخوش تغییرات و تحولاتی شده، هر طرحی پای کار میآید تولید رانت میکند به همین جهت آن پروژه کارایی لازم را بدست نمیآورد. مسکن عامل سرمایهگذاری شده نه عامل مصرف. مسکن اقتصادی تاثیر بسیاری رو کاهش انرژی دارد به طوری که شاید تا یک چهارم انرژی کاهش یابد. هماکنون افتخار میکنند که تا ۹۶درصد ایران را گازکشی کردهاند اما همین موضوع بلای جان شده است به طوری که در زمستان ۷۶درصد مصرف گاز در بخش خانگی صورت میگیرد اما اگر برق بود شرایط اینطور نمیشد. بنده یک خانه ۲۵متری در اتریش را مشاهده کردهام که به هیچ وجه یک وسیله گرمایشی هم در آن واحد نبود اما گرم بود یعنی در مشاعات آن ساختمان از وسایل گرمایشی استفاده شده است همچنین هزینه سرمایهگذاری در چنین طرحی بسیار کاهش پیدا میکند، ایده مسکن اقتصادی واقعا ایده درستی است، شکی در آن نیست. هماکنون برای یک موتور سیکلت تسهیلات میدهند اما برای پنل خورشیدی خیر؛ واقعا رویکردها در ایران غلط است. زیرساختهای اقتصادی طوری شده که مولفهها اجازه نمیدهد چنین پروژههایی خوب اجرا شود، دغدغههای آقای برزگر درست است اما بنده میگویم نباید منتظر اصلاح زیرساختها باشیم، استارت ساخت مسکن اقتصادی را بزنیم. خداکند دولتمردان و حاکمیت توجه به علتها کنند، در حال حاظر آقایان، وزرا و مسئولین فقط به معلول میپردازند. سالی ۱۰۰میلیارد دلار در کشور انرژی هدر میرود به طوری که رتبه اول را در این خصوص به خود اختصاص دادهایم؛ چرا باید آقایان اجازه چنین کاری را دهند؟ بخشی از علت تورم، نبود عرضه است پس با تولید عرضه و در پی آن افزایش تقاضا، تورم کاهش پیدا میکند.