نشست خبری ویژه عرضه اولیه سهام شرکت دارویی و نهادههای زاگرس دارو پارسیان با نماد «دزاگرس» روز جاری در فرابورس ایران برگزار شد. این نشست با حضور مدیران ارشد، سهامداران عمده و کارشناسان برگزار شد و ابعاد مختلف عملکرد، تولید و برنامههای آتی این شرکت دارویی مورد بحث قرار گرفت.
تاریخچه و جایگاه زاگرس دارو
در ابتدای این نشست، حسین صیادی، رئیس هیئتمدیره و سهامدار عمده زاگرس دارو، به بیان تاریخچه و جایگاه این شرکت پرداخت. وی گفت که زاگرس دارو در سال ۱۳۸۲ تأسیس شد و اکنون یکی از بزرگترین تولیدکنندگان داروهای مخدر و ضد مخدر در ایران است. این شرکت با تولید بیش از ۴۰ نوع دارو، سهم مهمی در تأمین نیاز داخلی و صادرات دارو دارد.
صیادی با اشاره به تلاشهای این مجموعه برای گسترش صادرات، اظهار کرد: “ما با نگاهی هدفمند به بازارهای منطقهای و فرامنطقهای، بخش قابل توجهی از محصولات خود را برای صادرات تولید میکنیم.” به گفته وی، در سال گذشته زاگرس دارو توانسته است ۵۰ درصد از داروهای ایرانی صادر شده به افغانستان را تأمین کند که ارزش آن معادل ۴.۷ میلیون یورو بوده است.
وی افزود: “در ایران بیش از ۱۴۱ شرکت دارویی فعال هستند که ۹۸ درصد از نیاز کشور را تأمین میکنند، اما از لحاظ ارزش ریالی، پتانسیل افزایش ظرفیت تولید همچنان وجود دارد.”
پیشرفت در ظرفیت تولید
میرپرشا سعید واقفی، مدیرعامل زاگرس دارو، با تشریح روند پیشرفت این شرکت، گفت که ظرفیت تولید قرص در زاگرس دارو از ۱۵۸ میلیون عدد در روزهای ابتدایی فعالیت به ۱.۹۸ میلیارد عدد افزایش یافته است. همچنین، ظرفیت تولید کپسول از ۷۰ میلیون به ۱۳۳ میلیون عدد رسیده است.
واقفی با اشاره به زنجیره ارزش این شرکت، اظهار داشت که زاگرس دارو در بخش تولید داروهای مسکن و مخدر مانند استامینوفن، استامینوفن کدئین و ترامادول، جایگاه ویژهای در بازار داخلی دارد و بهعنوان لیدر بازار شناخته میشود. وی تأکید کرد که این مجموعه با فعالیت در سه شیفت تولید و بهرهگیری از چهار خط تولید پیشرفته، توانسته است بهرهوری خود را به حداکثر برساند.
عملکرد مالی و سودآوری
صلواتی، مدیر مالی شرکت، گزارش جامعی از عملکرد مالی زاگرس دارو ارائه کرد. وی اعلام کرد که این شرکت در سال گذشته ۴,۸۷۳ میلیارد ریال سود خالص شناسایی کرده و درآمد عملیاتی آن به ۱۶,۳۰۰ میلیارد ریال رسیده است. رشد درآمد عملیاتی نسبت به سال ۱۴۰۱ برابر با ۷۶ درصد بوده و سود خالص نیز افزایش ۲۴ درصدی را تجربه کرده است.
صلواتی با تأکید بر روند صعودی سودآوری این شرکت، گفت: “سود پایه هر سهم در سال ۱۴۰۲ معادل ۲,۸۶۷ ریال بوده و روند فروش خالص طی پنج سال گذشته همواره افزایشی بوده است. پیشبینی میشود این روند در سالهای آینده نیز ادامه یابد.”
ارزشگذاری سهام دزاگرس
رضا غلامی، نماینده مشاور ارزشگذاری و متعهد پذیرهنویسی، در این نشست به جزئیات ارزشگذاری سهام زاگرس دارو پرداخت. وی اعلام کرد که با استفاده از روشهای مختلف، ارزش حقوق صاحبان سهام این شرکت ۲۶ هزار میلیارد ریال برآورد شده است. به گفته غلامی، ارزش هر سهم زاگرس دارو معادل ۱۵ هزار ریال تعیین شده است.
غلامی پیشبینی کرد که این شرکت تا پایان سال جاری به فروشی بیش از ۱.۴ همت (هزار میلیارد تومان) دست یابد و سود ناخالص آن در سال آینده به ۹۱۲ میلیارد تومان برسد. همچنین سود خالص برای سال ۱۴۰۳ حدود ۴۷۴ میلیارد تومان برآورد شده است.
استراتژیهای فروش و مزیت رقابتی زاگرس دارو
محمد ثریا نژاد، مدیرعامل کارگزاری بانک ملی و مشاور عرضه و پذیرش زاگرس دارو، در این نشست به وجه تمایز این شرکت اشاره کرد. وی اظهار داشت: “در بازار سرمایه، شرکتهای دارویی در زمینههای مختلفی فعال هستند، اما آنچه زاگرس دارو را متمایز میکند، توانایی آن در تدوین و اجرای استراتژیهای فروش است.”
ثریا نژاد با اشاره به خرید و تولید بهموقع محصولات و حضور سهامدار عمده از افغانستان، گفت: “این عوامل سبب شده است زاگرس دارو در بازار داخلی و منطقهای بهعنوان یک شرکت پیشرو شناخته شود و تراز مثبت در شاخص صادرات نسبت به واردات داشته باشد.”
چشمانداز آینده دزاگرس
نشست خبری عرضه اولیه سهام دزاگرس با ارائه چشمانداز روشنی از رشد و توسعه این شرکت دارویی به پایان رسید. زاگرس دارو با افزایش ظرفیت تولید، توسعه بازارهای صادراتی و عملکرد مالی مستحکم، یکی از گزینههای جذاب برای سرمایهگذاران در بازار سرمایه به شمار میرود.