به گزارش صدای پول به نقل از اگزیم نیوز سید حسین حسینیان در خصوص ساز و کار حمایت از شرکت های دانش بنیان در بانک توسعه صادرات گفت: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری متولی اصلی بررسی و تشخیص و حمایت از شرکت ها و محصولات دانش بنیان بوده و طرح های خاص و برنامه های ویژه ای برای حمایت از این شرکت ها در نظر گرفته است.
حسینیان افزود: بانک توسعه صادرات نیز بنا به رسالتی که دارد و با اعتقاد به این مهم که شرکت های دانش بنیان بخشی از اقتصاد را راهبری می کنند، ساز و کار خاصی را برای حمایت از این حوزه در نظر گرفته است.
وی گفت: تاسیس صندوق پژوهش و فناوری توسعه صادرات و فناوری شریف از طرف بانک توسعه صادرات با مشارکت دانشگاه صنعتی شریف یکی از این برنامه ها بوده است. و از سال ۱۳۹۰یک خط اعتباری به مبلغ یک صد میلیارد ریال به منظور تامین مالی شرکت های دانش بنیان در اختیار این صندوق قرار گرفت.
حسینیان اذعان داشت به علت عدم آشنایی این قبیل شرکت ها با فرایند اعطای تسهیلات بانکی، تنها بخش اندکی از متقاضیان موفق به دریافت تسهیلات شدند و در سنوات بعد با توجه به رفع این نقیصه سقف استفاده از تسهیلات یاد شده افزایش یافت به نحوی که هیات مدیره بانک مبلغ خط اعتباری را به دو برابر افزایش داد و البته برای افزایش این مبلغ با توجه به حجم تقاضا تدابیر لازم پیش بینی شده است.
رئیس اداره صادرات و سرمایه گذاری داخلی بانک توسعه صادرات در ادامه گفت: بانک توسعه صادرات برای سهولت انجام کار یک مسیر ویژه برای بررسی درخواست های شرکت های دانش بنیان در نظر گرفته است که یک کمیته فنی با کارشناس های متخصص در هر موضوع را شامل می شود. در واقع با دریافت تقاضا در بخش های مختلف اعم از آی تی ، مخابرات ، صنایع دارویی و صنایع مختلف، کارشناس های فنی با تکیه بر توان علمی و فنی خود بررسی های لازم را انجام می دهند و بعد از این مرحله تصمیم گیری در مورد مباحث اعتباری برای پرداخت های شرکت های دانش بنیان انجام گرفته و برای اجرا به شعب منتخب بانک ابلاغ می شود. که با فراهم شدن شرایط مصوبه این شرکت ها میتوانند از تسهیلات بانک استفاده کنند. به منظور حمایت بیشتر از این شرکت ها نرخ تسهیلات اعطایی به این شرکت ها، ۲ درصد کمتر از حداقل نرخی است که برای تسهیلات معمول بانک در نظر گرفته شده است.
حسینیان اذعان داشت: در صورت در اختیار بودن منابع صندوق توسعه ملی شرکت های دانش بنیان نیز می توانند با نرخ اعلامی صندوق (در حال حاضر ۱۲ درصد) از منابع یادشده استفاده نمایند. حسینیان اعلام کرد طبق آمار معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ۳۸۰۰ شرکت دانش بنیان در کشور وجود دارد و بانک توسعه صادرات اوایل مهرماه طی نامه ای فهرست این شرکتها را به تفکیک در سه بخش« نوپا » ۱۷۵۷ ، «دانش بنیان صنعتی» ۵۹۵، «تولیدکنندگان کالا و خدمات دانش بنیان» ۸۲۹ شرکت را به شعب ابلاغ کرد تا شعب مختلف این شرکت ها را برای آشنایی با خدمات بانک دعوت کرده و با مذاکره اولیه و گفتگو، امکان تامین مالی را برای آنها فراهم آورند. طی این محدوده زمانی کوتاه، تعدادی از این شرکت ها جذب شده و درخواست هایشان در دست بررسی است تا از این طریق به آنها خدمات ارائه شود.
وی در ادامه نقطه ضعف شرکت های دانش بنیان را بر شمرد و گفت: به دلیل اینکه مدیران شرکت های دانش بنیان صاحب ایده های نو بوده و ماهیتا به دنبال نوآوری و خلافیت هستند از بحث بازار و بازاریابی غافل می مانند.درحالیکه شما اگر بهترین کالا را با بهترین کیفیت حتی به صورت انحصاری تولید کنید مادامی که نتوانید آن را در بازار به فروش برسانید و وجوه حاصل از فروش را مجددا در چرخه تولید به کار بگیرید، فعالیت ناقص خواهد بود. وی افزود: بحث دیگر عدم وجود یک متخصص مالی برای سامان دهی به امور مالی شرکت هاست. این نقص ضررهایی را متوجه این دست شرکت ها می کند.
حسینیان گفت: توصیه ما به عنوان بانک این است که یک متخصص مالی را در تیم خود تعریف کنند البته لازم به ذکر است مادامیکه این شرکت ها به بانک ها مراجعه نکردند این نواقص زیاد خودش را نشان نمی دهد. هنگامی که به بانک مراجعه می کنند درست در جایی که باید صورت های مالی را در اختیار بانک قرار دهند به مشکل بر می خورند.
وی ادامه داد : مخصوصا شرکت هایی که نوپا هستند، سیستم های حسابداری برایشان تعریف نشده است و عمدتا خیلی ساده و سنتی هستند. الزام این است که صورت های مالی این شرکت ها به نحوی که قابلیت تطابق با قوانین و قواعد بانک را داشته باشد تنظیم شود. لذا ضروری است که یک متخصص مالی در این شرکت ها وجود داشته باشد. حسینیان در ادامه به موضوع وثائق پرداخت و گفت: نکته دیگر بحث وثائق است. شرکت های دانش بنیان در ارائه وثیقه به مشکل بر می خورند که لازم است تدابیر لازم در این خصوص اندیشیده شود .
وی اضافه کرد: خوشبختانه کشور ما از ظرفیت دانش بنیانی بالایی برخوردار است و اگر حمایت لازم از آنها انجام شود می توانند یکی از مصادیق بارز تحقق برنامه اقتصاد مقاومتی باشند. این ایده و فکر جوان ایرانی است که می تواند به تولید کالا یا خدمتی منجر بشود که یا نوع مشابه اش وجود ندارد و برای اولین بار در بازار عرضه شده و یا قابل رقابت با نوع خارجیش هست. حسینیان تاکید کرد: در این فضا شرکت های دانش بنیان باید به نحوی عمل کنند که بهترین بازده را داشته باشند. ترکیب متخصصین مالی، فنی و بازاریابی میتواند یک تیم قوی ایجاد کند که قابلیت حضور و ماندگاری در بازار را داشته باشند.
لازم به ذکر است در این میان شرکت های مدیریت صادرات می توانند نقششان را در خصوص حمایت از شرکت های دانش بنیان در بازار های صادراتی به خوبی ایفا کنند. وی گفت: اگرچه شرکت های کوچک دانش بنیان غالبا توان رقابت در بازار های جهانی را ندارند اما شرکت های مدیریت صادرات می توانند در این میان نقش واسط را ایفاکنند. شرکت های مدیریت خدمات صادرات با توجه به تخصصی که در بازارهای جهانی دارند و آگاهی از اینکه کدام بازارها به خدمات و تولیدات نیازمند است می توانند کالای شرکت های دانش بنیان را به بازار جهانی برسانند. این موضوعی هست که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز از آن به خوبی حمایت می کند.