اختصاصی/
مدیرعامل کارخانه روغنکشی خرمشهر، با بیان اینکه این شرکت دارای رتبههای برتر و استانداردهای بینالمللی در حوزه تولید و تصفیه روغنهای خوراکی است از طرحهای توسعه ای این شرکت در افق ۱۴۰۵ با برآورد سرمایه ۲ هزار میلیارد تومانی خبر داد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری صدای پول، تیمور محمدی عضو هیات مدیره انجمن صنفی روغن نباتی در یک نشست دوستانه با اصحاب رسانه که با حضور مهندس یزدانیان معاون طرح و برنامه و مهندس یارمحمدی معاون تحقیق و توسعه این کارخانه برگزار شد، در پاسخ به سوال خبرنگاران گفت: مجموعه کارخانجات شرکت روغنکشی خرمشهر یکی از شرکتهای تابعه سازمان اتکا و از زیرمجموعههای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح میباشد که با بیش از ۷۰ سال تجربه در زمینه روغنهای نباتی خوراکی است که برند ورامین به عنوان اولین کارخانه روغن خوراکی و برند اتکا برای تولید روغن زیتون از محصولات تولیدی این شرکت میباشد.
وی اضافه کرد: مجموعه روغنکشی خرمشهر از پنج کارخانه بزرگ تولیدی با زمینه فعالیت تولید و تصفیه روغنهای خوراکی، روغنکشی از دانههای روغنی و تولید مواد شوینده به همراه یک مجتمع انبارها و ذخایر دانههای روغنی، نهادههای دامی و روغنهای خام در بندر امام تشکیل شده است.
۴ کارخانه با ظرفیت ۱۵۵۰ تن برای تولید روغن خوراکی در روز
تیموری در ادامه به معرفی کارخانههای این مجموعه پرداخت و افزود: کارخانه روغننباتی شماره ۱ ورامین واقع در شهر ورامین با ظرفیت ۳۰۰ تن تصفیه روغنهای خوراکی در روز، کارخانه شماره ۲ روغننباتی ورامین در شهرری با ظرفیت ۱۰۰ تن تصفیه روغنهای خوراکی، کارخانه گنجه رودبار با ظرفیت ۱۵۰ تن انواع روغنهای خوراکی و ویژه (روغن زیتون، کنجد، ذرت و روغنهای خاص) واقع در شهر گنجه رودبار و کارخانه خرمشهر که استخراج روغن از دانههای سویا از کارخانههای تحتپوشش شرکت روغنکشی خرمشهر است. کارخانه خرمشهر یکی از مدرنترین کارخانجات روغنکشی در ایران با ظرفیت ۱۰۰۰ تن دانه در روز میباشد که دانههای استحصال روغنهای این کارخانه برای کارخانههای تصفیه این شرکت ارسال و عرضه میشود. کنجاله هم دیگر محصول تولیدی این کارخانه برای مصارف دام و طیور است.
۷۰ هزار پرسنل متعهد و متخصص شاغل
عضو انجمن مدیریت سبز ایران و اروپا با اشاره به کارخانه دیگر این مجموعه، بیان داشت: کارخانه گلیسرین و صابون که انواع محصولات شوینده مانند؛ مایع ظرفشویی، مایع دستشویی و مایع سفیدکننده را با ظرفیت ۴۵ تن در روز در این کارخانه تولید میگردد. همچنین مجتمع انبارها و ذخایر دانههای روغنی، نهادههای دامی و روغنهای خام در بندر امام با ظرفیت ۶۰ هزارتن انواع دانههای روغنی و ۳۰ هزار تن انواع روغنهای خام را جهت ذخیرهسازی احداث گردیده است.
وی با یک جمعبندی در معرفی مجموعه روغنکشی خرمشهر، فعالیتهای این شرکت را علاوه بر بخش های تولیدی، در حوزه های بازرگانی مرتبط نظیر واردات انواع روغن خام و انواع نهاده های دامی با تعداد ۷۰ هزار نیروی شاغل رسمی از آجا (زیر نظر وزارت دفاع)، حجمی سلامی (زیرنظر سازمان اتکا) و نیروهای حجمی، با تخصص در رشتههای صنایع غذایی، شیمی و مهندسی مکانیک و انواع تخصصهای صنعتی عنوان کرد و از این پرسنل به عنوان باافتخارترین و بهترین سرمایه این شرکت در تعهد و تخصص نام برد.
در ادامه مدیرعامل روغنکشی خرمشهر به سوالات خبرنگاران حاضر پاسخ داد که در ادامه به آنها میپردازیم:
سهم بازار روغنکشی خرمشهر
تیمور محمدی سهم بازار محصولات تولیدی این مجموعه را ۸ درصد در تصفیه روغن برای عرضه به بازار، ۱۱ درصد در بحث روغنکشی و در بازار شویندهها این سهم را یک درصد اعلام کرد و اظهار داشت: با توجه به وابستگی ۹۵ درصدی به واردات برای تولید محصولات روغن خوراکی که متاسفانه زیر ۵ درصد خودکفایی داریم و اینکه این شرکت هم مستقیما تحت تحریمهای ظالمانه آمریکا در واردات قرار گرفته است، خوشبختانه با کمک شرکت بازرگانی دولتی ایران و ایران گارمت و شرکای تجاری توانستهایم با تامین روغن موردنیاز خود، سهم بازار خود را طی سالهای اخیر افزایش دادهایم. به عنوان مثال در سال گذشته این سهم ۴/۶ درصد بوده که اکنون به ۸ درصد این میزان رسیده است که شرکت دارای ذخایر خوبی برای عرضه در سطح کشور و در میان نیروهای مسلح بوده که در بحران کمبود روغن این شرکت نقش برجستهای را ایفا کرد.
مشکلات اساسی تولید روغن در کشور
وی با اشاره به چالش اصلی تولید روغن کشور در بخش کشاورزی، گفت: کشت دانههای روغنی مشکلی است که بخشی از آن به معضل خشکسالی و کم آبی و بخشی هم به دلیل مکانیزه نبودن بخش کشاورزی ارتباط دارد. بخش دیگری به بیرغبتی کشاورزان برای ادامه کشت به دلیل حمایت نشدن از طرف نهادهای مربوطه در هنگام خسارت است.
تیمور محمدی با بیان اینکه کشت میوه پالم در کشور پیشنهادی است که به بخش کشاورزی برای کاهش میزان وابستگی در واردات برای تولید روغن دادهایم، اظهار کرد: با توجه به این موضوع که در داخل و جنوب کشور کشت خرما انجام میشود و پالم نیز میوهای شبیه خرما است و در این باره کشاورزان جنوب کشور میتوانند مبادرت به کشت میوه پالم کنند، پیشنهاد کشت این میوه را به بخش کشاورزی دادهایم تا از شدت وابستگی ۹۵ درصدی این محصول کاسته شود. ۲۰ درصد انواع روغنها مربوط به پالم است که وارد میشود.
رتبههای برتر روغنکشی خرمشهر در حوزه سلامت و کیفیت
این عضو انجمن مدیریت کیفی ایران، درباره سلامت و سطح استاندارد روغنهای تولیدی داخل اظهار کرد: در بحث کیفیت و استاندارد همیشه مولفههای موجود در کارخانجات سختگیرانهتر از استانداردهای ملی و استانداردهای ملی سختگیرانهتر از مولفههای بین المللی است. به جرات میتوان گفت که در حوزه تولید روغن و تصفیه آن، این محصول در کارخانجات بزرگ کشور نه تنها استانداردهای داخلی را پاس میکند بلکه فاکتورهای غذایی بین المللی را هم میگذراند.
عضو انجمن صنفی روغنکشی با بیان اینکه این شرکت رتبه سوم روغنکشی و رتبه چهارم تصفیه روغن را در کشور دارا میباشد، اضافه کرد: شرکت روغنکشی خرمشهر جزو شرکتهای طراز اول و مطرح کشور در این حوزه است که با وجود توانایی در گذراندن و کسب استانداردهای مطرح اروپا، اختلاف نرخ ارز و قاچاقهایی که به این دلیل انجام میشد زمینهساز ممنوعیت صادرات را فراهم آورد، زیرا ارز برای واردات اختصاص مییابد نه برای صادرات.
وی رعایت تمامی استانداردها در همه تولیدات کارخانجات روغننباتی، افزود: ایزومرهای ترانس یکی از شاخصهای قدیمی و اصلی مضر برای سلامتی در زمینه چربیها بوده است که در اواخر دهه ۸۰ این شاخص ۴۰ درصد بود که در سال ۸۵ به ۲۵ درصد و اکنون به زیر ۲ درصد در تولیدات روغنها است.
ظرفیت تولید، تصفیه و روغنکشی
عضو انجمن صنفی روغن نباتی ایران، ظرفیت تصفیه روغن در کشور را در حال حاضر حدود ۵ میلیون تن عنوان کرد و گفت: سال گذشته حدود ۲ میلیون و ۲۴۱ هزار تن یعنی ۴۰ درصد از ظرفیت کل کشور روغن خوراکی تولید، تصفیه و عرضه شده است. روغنکشی خرمشهر حدود ۹۵ درصد از ظرفیت تولید خود را به میزان ۱۴۴ هزار تن از ظرفیت ۱۵۰ هزار تنی سالانه در سال ۱۴۰۰ داشته است.
محمدی ادامه داد: حدود ۶۰ هزار تن دانه روغنی در سال گذشته برای روغنکشی مصرف شده است که با احتساب ظرفیت ۶ میلیون تن مصرف کارخانجات روغنکشی در کشور، این شرکت حدود ۱۰ درصد سهم بازار را به خود اختصاص داد که سال ۱۴۰۱ این رقم به ۱۱ درصد رسیده است.
طرحهای توسعهای روغنکشی خرمشهر
مدیرعامل مجموعه روغنکشی خرمشهر، با اشاره به افزایش سهم بازار از طریق زنجیره کامل روغنکشی، تصفیه و توزیع گسترده به بیان طرحهای توسعهای این شرکت پرداخت و گفت: براساس سند تدوین شده برنامه پنج ساله هفتم توسعه توسط سازمان، در حوزه روغنکشی؛ افزایش ظرفیت و تجمیع کارخانجات شماره ۱ و ۲ باید از ۱۵۰ هزار تن به ۳۰۰ هزار تن در افق ۱۴۰۵ برسد. براین اساس طرح تجمیع کارخانجات تصفیه در مکان جدید را با افزایش ظرفیت کارخانجات بستهبندی از ۵۵۰ تن به ۱۰۰۰ تن در روز در دستور کار داریم.
وی افزود: در این بخش قصد داریم تنوع و افزایش کیفیت را هم داشته باشیم. به عنوان مثال؛ روغنهای قنادی هم قرار شده در برنامه تجمیع کارخانجات اضافه کنیم تا بتوانیم صنایع غذایی، قنادیها و بازار این صنف را برای کاملتر شدن سبد محصولات تولیدی این شرکت پوشش بدهیم.
عضو انجمن روغن سبز ایران، راهاندازی بخش روغنکشی را برنامه دیگر این شرکت در آینده مطرح کرد و اظهار داشت: این بخش با ظرفیت ۴۰۰ تن در روز و قابلیت روغنکشی از دانههای کلزا و آفتابگردان در دست اقدام است که هماکنون فقط از دانههای سویا روغن استخراج میشود. باتوجه به اینکه کشت کلزا در ایران و خصوصا جنوب کشور رو به گسترش است که این موضوع کمک زیادی به خریداری دانههای کلزا از کشاورزان این منطقه خواهد کرد و پیش بینی کردیم سهم بازار ۱۲ درصدی در روغنکشی را در افق ۱۴۰۵ به دست بیاوریم.
تیمور محمدی، اضافه کرد: برای اینکه بتوانیم محصولات بخش شوینده را از سه محصول به ۱۳ محصول افزایش بدهیم، طرحها و برنامههایی را نیز در این باره در دستور کار داریم. که مجموعه پروژههای مطرح شده در دو بخش روغنکشی، تولید، تنوع محصولات و بخش شوینده نیاز به ۲هزار میلیارد تومان (همت) سرمایه پیش بینی شده است. پس از برداشتن ارز ۴۲۰۰ تومانی قیمت روغن تغییراتی را در برداشت که بانکها حمایتهایی را برای جبران کمبود منابع مالی انجام دادند که البته کافی نیست و همچنان نیازمند حمایتهای شبکه مالی کشور در جهت تامین منابع مالی و حل مشکل نقدینگی این گونه مجموعه کارخانجات هستیم.
پروژههای تحقیقاتی و عمده روغنکشی خرمشهر
یارمحمدی معاون تحقیق و توسعه این شرکت در ادامه به بیان پروژههای تحقیقاتی این شرکت، گفت: این پروژهها در حوزههای امنیت و سلامت غذا از قبیل؛ روغنهای کمجذب که کمتر جذب مواد غذایی و بدن میشود، روغنهای فراسودمند مانند محصولات روغن آفتابگردان و ذرت با ویتامین D3 که در گذشته تولید شد و در فاز دوم تولید روغن آنتیاکسیدانهای طبیعی از گیاهان مختلف و اکنون هم تولید روغن لیکوپندار با استخراج از تفاله گوجه فرنگی که محصولات جانبی کارخانه دیگرمان در عباسآباد تامین میشود.
وی ارتقای سطح کیفی محصولات، کاهش ضایعات، خمیر صابون و کاتالیستهای مستمر در بخش تولید محصولات جانبی را از مباحث مطرح در بهبود فرآیندها و تکنولوژی بیان و افزود: همچنین در حوزه زیستمحیطی، پروژه تصفیه پساب کارخانه خرمشهر همچون کارخانجات دیگر این مجموعه همچون؛ شماره ۱، گنجه و خرمشهر که با توجه به بحران آب برای برگردان این آب به مجموعه کارخانه در حال انجام است.
در پایان این نشست، مدیرعامل مجموعه کارخانجات روغنکشی خرمشهر، با اشاره به حفظ سهم ۱۲ درصدی این شرکت در بازار داخلی، تامین نیازمندیهای جامعه به صورت مویرگی را به عنوان یکی از تامینکنندگان کالاهای اساسی با تولید محصولات مورد اطمینان مردم از نظر سلامتی و همچنین پروژههای توسعهای همچون کره زیتون از گروه محصولات فراسودمند را گامهایی موثرتر از این شرکت در سلامت جامعه و تامین پایدار اعلام کرد.گزارشگر؛ نسیبه نجفی