بیمه شخص ثالث، به دلیل اجباری بودن برای خودروها، بازار خیلی گستردهای را در اختیار خود قرار داده است. این نوع بیمه، مالکان خودرو را در مقابل خسارات مالی و جانی که به اشخاص ثالث وارد میشود، حمایت میکند. با پوشش ۱۰۰% در صورت وقوع حادثه، بیمه شخص ثالث به مالکان خودرو اطمینان و آرامش خاطر فراوانی میبخشد.
این بیمه زیرمجموعهای از انواع بیمه مسئولیت است و در صورت بروز حوادث رانندگی، خسارات به وجود آمده را در سریعترین حالت ممکن پرداخت میکند. به طور کلی بیمه شخص ثالث هزینههای، خسارات مالی و جانی وارد شده به افراد درون حادثه به جز فرد مقصر را متقبل میشود؛ که شامل هزینههای درمانی یا فوت اشخاص و خسارات وارد شده بر اموال اشخاص زیاندیده است. به همین دلیل داشتن این بیمه یکی از الزامات مهم برای دارندگان وسیله نقلیه است زیرا در صورت نداشتن بیمه شخص ثالث مشکلات زیاد و عواقب جبرانناپذیری برای مالک وسیله نقلیه ایجاد میکند.
بیمه شخص ثالث قوانین متعددی دارد که بنا بر شرایط تصادف و نحوه دریافت خسارت متفاوت است. با این که زمزمه هایی برای اصلاح قوانین بیمه شخص ثالث به گوش می رسد، در حال حاضر تغییر در آن مشاهده نشده است. لذا در این راهنما به مهم ترین قوانین بیمه ثالث اشاره میکنیم.
قانون بیمه شخص ثالث برای دریافت خسارت بدون کروکی
در برخی مواقع امکان دریافت خسارت از بیمه، بدون کروکی تصادف نیز وجود دارد. اما این کار شامل شرایط خاصی از جمله موارد زیر است:
در وهله اول خسارات تصادف، باید مالی باشند زیرا در صورت صدمه دیدن افراد یا جانی بودن خسارات امکان دریافت هزینه از بیمه، بدون کروکی وجود نخواهد داشت.
در قوانین بیمه شخص ثالث، حداقل پوشش خسارات از طرف شرکت بیمه ۳۰ میلیون تومان تعریف شده است. چنانچه خسارات وارد شده جزئی و کمتر از حداقل پوشش بیمه باشد، مالک مقصر میتواند بدون نیاز به کروکی این خسارات را پرداخت کند.
در قدم بعدی هر دو شخص مقصر و زیاندیده باید تا حداکثر ۵ روز در شعب پرداخت خسارت شرکت بیمه حضور داشته باشند و فرم اعلام خسارت را تکمیل کنند سپس مدارک مورد نیاز از جمله بیمهنامهها را تحویل بیمه دهند تا پس از بررسیهای مورد نیاز میزان خسارات بهوجود آمده مشخص شود و مبلغ به دست آمده به حساب فرد زیاندیده واریز شود. در شرایطی ممکن است بیمه شخص ثالث به نام راننده نباشد. در این وضعیت نیاز به اقداماتی است که در راهنمای به آدرس زیر کاملا تشریح شده است.
https://www.didbaniran.ir/fa/tiny/news-160699
قوانین دیه در بیمه شخص ثالث
باتوجه به افزایش نرخ دیه در سال جدید، پوشش جانی بیمه شخص ثالث و خسارات جانی راننده مقصر حادثه در ماههای حرام به مبلغ ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان رسیده است. همچنین بیمه شخص ثالث خودرو از حداقل پوشش مالی یعنی ۳۰۰ میلیون تومان و حداکثر ۶۰۰ میلیون تومان برخوردار است. حداکثر پوشش حوادث راننده نیز تا ۹۰۰ میلیون تومان اعلام شده است. در این بیمه، اشخاص ثالث در صورت بروز حوادث رانندگی تحت هر شرایطی به جز تقلب و تبانی طرفین، دیه نقص عضو و فوت را دریافت میکنند. از دیگر قوانین بیمه شخص ثالث این است که چنانچه در صورت بروز تصادف فرد مقصر صحنه را ترک کرده و فرد مجروح فوت کند قتل شبه عمد شمرده میشود.
در صورتی که فرد مقصر فاقد گواهینامه یا بیمهنامه باشد، دیه به صورت کامل به فرد زیاندیده تعلق میگیرد اما فرد مقصر میبایست به صندوق تأمین خسارات بدنی مراجعه کند و پس از طی کردن مراحل قانونی مبلغ دیه را به صورت قسطی واریز کند. همچنین یکی دیگر از قوانین بیمه شخص ثالث، برابر بودن بیمه زن و مرد و پرداخت خسارات جانبی یکسان است.
قانون فرانشیز در بیمه شخص ثالث
فرانشیز به بخشی از خسارات که خود فرد بیمهگذار باید آن را پرداخت کند گفته میشود. این قانون به توجه بیشتر رانندگان نسبت به قوانین رانندگی اشاره دارد، به این دلیل که در قانون فرانشیز حتی اگر راننده موجب فوت و آسیب فردی شود بیمه تمام خسارات وارد شده را متقبل میشود اما قسمتی از خسارات به عهده فرد مقصر است و او باید مسئولیت بخشی از خسارات را تقبل کند.
درصد پرداخت فرانشیز شخص ثالث به این صورت است که در حادثه اول، مبلغ پرداختی فرد مقصر ۲.۵ درصد از مجموع کل خسارات مالی و جانی پرداخت شده از شرکت بیمه است، که این مبلغ در حادثه دوم به ۵ درصد و در حادثه سوم به ۱۰ درصد افزایش خواهد یافت.
قانون بیمه شخص ثالث برای رانندگان فاقد گواهینامه
در صورتی که فرد مقصر در تصادفات رانندگی فاقد گواهینامه باشد، شرکت بیمه موظف به پرداخت خسارات وارد شده به فرد آسیبدیده است اما نکته اصلی اینجاست که به دلیل سرپیچی از قانون و رانندگی بدون گواهینامه، مبلغ خسارات قابل پرداخت از راننده مقصر گرفته میشود.
در شرایطی که راننده زیان دیده فاقد گواهینامه باشد شرکت بیمه خسارات وارد شده بر او را پرداخت میکند اما طبق قانون، به دلیل رانندگی وی بدون گواهینامه ممکن است خودروی او به پارکینگ منتقل شود.
اگر فرد مقصر در سانحه رانندگی باعث بروز آسیب یا مرگ شخص ثالث شود، حکم قتل عمد برای وی نوشته میشود.
در صورت منقضی شدن گواهینامه فرد مقصر، بیمه مسئول پرداخت خسارات به صورت عادی است، اما مطابق قانون فرد مقصر به دلیل نداشتن گواهینامه مواخذه میشود.
قانون بیمه برای خودروهای نامتعارف
به خودروهایی که قیمت آنها معادل نصف یا بیشتر از، دیه یک مرد مسلمان در ماه حرام باشد خودروهای نامتعارف و لوکس گفته میشود. دیه یک مرد مسلمان در ماه حرام معادل ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان است. پس در این صورت خودروهایی که قیمت آنها از ۶۰۰ میلیون تومان بیشتر باشند در دسته خودروهای نامتعارف قرار میگیرند.
اگر در سوانح رانندگی، یک خودروی متعارف با یک خودروی نامتعارف برخورد داشته باشد و مالک خودروی متعارف مقصر باشد، مبلغ خسارت پرداختی از طرف شرکت بیمه به شکل زیر محاسبه میشود:
فرمول مبلغ پرداختی خسارت از طرف شرکت بیمه: میزان خسارت × ارزش خودروی نامتعارف/ بالاترین ارزش خودروی متعارف
و درصورتی که خودروی نامتعارف بیمه بدنه داشته باشد، مابقی خسارات وارد شده بر عهدهی شرکت بیمه بدنه آن خودرو است.
قانون بیمه شخص ثالث برای رانندگی در حالت غیرطبیعی
باوجود ممنوعیت مصرف مشروبات الکلی و مواد روان گردان در کشور ما بعضی از افراد اقدام به مصرف این موارد و استفاده از وسایل نقلیه میکنند، که این امر جان و مال افراد و خود شخص مصرف کننده را به خطر میاندازد، به همین دلیل اگر فردی در هنگام مستی اقدام به رانندگی کند مطابق قانون مرتکب جرم شده است و عواقبی از جمله جریمههای نقدی و شلاق به همراه دارد. حال اگر رانندهای پس از استفاده مشروبات الکلی یا مواد روان گردان دچار سانحه رانندگی شود، بیمه تمام خسارات وارد شده بر فرد زیاندیده را پرداخت میکند. اما این هزینههای پرداختی به فرد زیاندیده را با توجه به شرایط مالی فرد مقصر، به صورت نقدی یا اقساطی دریافت میکند.
کلام آخر
باتوجه به مواردی که در بالا به آن اشاره شد باید گفت که بیمه شخص ثالث در همهی این حالات نوعی ضرورت و کمک حال شما به شمار میرود و با خرید این بیمه بسیاری از خسارات مالی که به شما وارد شده است جبران میشود. شما میتوانید بدون فوت وقت به سریعترین روش ممکن، تنها با در دست داشتن گوشیتان بیمه شخص ثالث را به صورت آنلاین از کارگزاری های بیمه خریداری کنید.