مدیرعامل منطقه ویژه پارسیان گفت: بندر پارسیان بندر صد در صد ایرانی بوده که ساخته شده است. در تمام ایران بنادر بزرگی که ساخته شده در قسمتی آز آن خارجی ها نقش داشتند. اما بندر پارسیان صد در صد ایرانی است که از نظر طراحی، مهندسی، ساخت و تامین مالی در کشور انجام شده و یکی از بهترین بنادر کشور است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری صدای پول ،سید علی اصغر علامه، مدیرعامل منطقه ویژه پارسیان در نشست خبری در جمع خبرنگاران اظهار کرد: براساس آمایش سرزمینی که مشخص شد در چندین نقطه از کشور صنایع انرژی بر را مستقر کردیم. این منطقه از سال ۸۴یکی از مناطقی بود که جانمایی و شروع شد. متاسفانه پروژه این منطقه در این مدت با کندی پیش رفت اما در دو سال اخیر یعنی در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ با توجه ویژه ای که از سوی وزارت صمت و سازمان ایمیدرو شده امروز در همه حوزه ها در منطقه ویژه پارسیان شاهد فعالیت آن هستیم. در سه حوزه بندری، صادرات و واردات فعالیت می کنیم که برای منطقه زیرساخت آن را ایجاد خواهیم کرد. جذب سرمایه گذار در این منطقه انجام می شود. با برنامه ریزی در این سه حوزه، فعالیت خود را به طور جدی آغاز کردیم. حدود ۴۰ پروژه زیرساختی کوچک و بزرگ در منطقه ویژه پارسیان اجرا شده است. در حوزه سرمایه گذاری نیز حدود ۲۰ قرارداد با پتروشیمی های مختلف و سازمان های مختلف خصوصی و دولتی منعقد شده که بخشی از آنها عملیات اجرایی را شروع کردند و بخشی در مرحله مهنسی و تامین مالی هستند که امیدواریم در سال جاری این پروژه ها پیشرفت خوبی داشته باشند.
علامه افزود: در حوزه بندری همان طور که می دانید بندر پارسیان بندر صد در صد ایرانی بوده که ساخته شده است. در تمام ایران بنادر بزرگی که ساخته شده در قسمتی آز آن خارجی ها نقش داشتند. اما بندر پارسیان صد در صد ایرانی است که از نظر طراحی، مهندسی، ساخت و تامین مالی در کشور انجام شده و یکی از بهترین بنادر کشور است که چند سال شرایط تحریمی کشور وزارت صمت و سازمان ایمیدرو این بندر را راه اندازی کرد و این بندر نقش مهمی در تولید حوزه آلومینیوم داشته که امیدواریم بتوانیم با سرعت بیشتری به تولیدکنندگان کمک کنیم و صادرات داشته باشیم.
او در این باره ادامه داد: بندر پارسیان به طور تخصصی در حوزه معدن کار می کند. ما در کشور بندر تخصصی به این شکل نداشتیم. بندر پارسیان، بندر تخصصی در کشور بوده که قرار است در حوزه مواد معدنی فعالیت کند. منابع غنی معدن در کشور ما وجود دارد و این بندر می تواند با فعالیت بیشتر به رونق اقتصادی کشور کمک کند. طبق دستور مقام معظم رهبری و رئیس جمهور مبنی بر اینکه در حوزه معدنی باید بیشتر فعالیت انجام شود این بندر می تواند نقش مهمی داشته باشد.
مدیرعامل منطقه ویژه پارسیان خاطرنشان کرد: مجوزهایی برای این منطقه صادر شده است. مجوز گمرک برای هر نوع عملیات صادرات و واردات را اخذ کردیم که می توانیم در این منطقه ویژه انجام دهیم. مجوز نیروگاه ۱۰۰۰مگاواتی که توسط دولت صادر شد این پروژه را نیز امسال آغاز کردیم. مجوز برداشت از آب دریا را اخذ کردیم و پروژه آب شیرین کن بزرگ غرب استان نیز که پیشرفت قابل ملاحظه ای دارد شروع شده که هم آب صنایع پارسیان و هم آب صنایع منطقه ویژه لامرد و در مسیر نیز آب مردم و روستاهای پارسیان تامین می کند.
وی بیان کرد: حدود ۲۵۰۰ نفر به طور مستقیم در منطقه ویژه پارسیان مشغول به کار هستند. وعده داده بودیم که ۱۰۰۰ شغل ایجاد کنیم و امروز ۱۱۰۰ شغل در سامانه رصد دولت ثبت شده است. سال ۱۴۰۲ وعده ۱۵۰۰ شغل را دادیم و امیدواریم تا پایان سال این وعده را عملی کنیم. در منطقه ویژه پارسیان حدود ۳۰۰ نفر مشغول به کار هستند که از این تعداد ۷۳درصد را بومیان منطقه تشکیل می دهند. اتفاق دیگر که در منطقه ویژه پارسیان در سال ۱۴۰۲ قرار است رخ می دهد بحث پارک متانول است. امروز با پتروشیمی هایی مواجه هستیم که در کشور متانول تولید می کنند و این متانول را با قیمتی که تولید می شود نمی توانند بفروشند. دولت تصمیم گرفت و قرار است صنایع پایین دستی متانول ایجاد شود تا از خام فروشی جلوگیری شود. امیدواریم این پارک متانول در سال ۱۴۰۲ با سفر هیات دولت به استان هرمزگان کلنگ زنی شود و شاهد رونق این بخش نیز خواهیم بود. ما در کشور از صنعت بالادستی پتروشیمی غنی هستیم اما در حوزه پایین دست ضعیف عمل کردیم که با این پروژه در این حوزه نیز پرقدرت خواهیم شد.
علامه توضیح داد: پروژه دیگر بحث ذوب آهن است که مجوز لازم صادر شده و در حال انعقاد قرارداد هستیم. با صادر شدن مجوز زیست محیطی عملیات آن آغاز خواهد شد.
وی گفت: منطقه ویژه پارسیان آماده استقبال از سرمایه گذاران در حوزه های معدنی پتروشیمی و آلومینیوم است. مزیت دیگر این منطقه نسبت به سایر مناطق کشور این است که در دل این منطقه، صنعت گردشگری وجود دارد. منطقه ویژه پارسیان با داشتن این مزیت می تواند از فعالان این حوزه استقبال کند.
مدیرعامل منطقه ویژه پارسیان در خصوص حمل و نقل ریلی مواد معدنی بیان کرد: قطعا مواد معدنی را با ماشین نمی توان منقل کرد. اما همانطور که گفتم یک عقب ماندگی در این منطقه داریم و ۱۴ سال زمان را از دست دادیم. به همین دلیل همه پروژه ها را با هم آغاز کردیم. الان آن چه که نیاز منطقه ویژه پارسیان است بحث اتصال به ریل است. در حال مطالعه این موضوع هستیم و به اتفاق منطقه ویژه لامرد هر دو به ریل متصل خواهد شد. استان هرمزگان و نیز استان فارس و سازمان ایمیدرو که متولی این دو منطقه است موضوع را پیگیری می کند که هرچه سریع تر به ریل متصل شویم.
وی افزود: درخصوص جذب سرمایه گذار و ضمانت آن بیان کرد: پروژه های ما در مدت این دو سال شروع شده اما نیمه تمام رها نشده است. قطعا پروژه ها به پایان می رسد و ضمانت ما همین فعالیتی است که آغاز کردیم. ما نیازهای سرمایه گذاران را قطعا درسال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ برطرف خواهیم کرد. آنچه که نیاز سرمایه گذاری است یعنی آب، برق و گاز روی هر سه این موضوع کار می کنیم. در حوزه آب پیشرفت این پروژه را دیدید. قطعا تا پایان سال ۱۴۰۳ این پروژه تامین می شود. مجوز گاز را نیز گرفتیم و در حال مطالعه اتصال به خط اصلی هستیم که امسال پیمانکار آن مشخص می شود. در بخش برق نیز که وزارت نیرو مجوز داده و سازمان ایمیدرو مصوب کرده تا نیروگاه ساخته شود. بندر، نیاز سرمایه گذاران در منطقه ویژه است که تمام شده است. نیروگاه ما نیز تامین مالی شده و در حال مناقصه آن هستیم. پروژه آب شیرین کن نیز آغاز شده و مجوز گاز نیز توسط دولت صادر شده است. یکی از اتفاقات خوبی که رقم خورده این است که دستور انتقال خوراک از عسلویه به پارسیان صادر شده است. پس جای نگرانی برای سرمایه گذاران وجود ندارد. شرکت ملی گاز و ملی پتروشیمی متولی انتقال خوراک از عسلویه به پارسیان است. سرمایه گذاران با خیال راحت می توانند در این منطقه سرمایه گذاری کنند.
وی درباره سرمایه گذاری خارجی بیان کرد: در موضوع سرمایه گذار خارجی دولت با امتیازاتی که قائل شده به این موضوع کمک می کند. وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و وزارت صمت از سرمایه خارجی میزبانی می کنند. منطقه ویژه اقتصادی پارسیان نسبت به سایر مناطق مزایایی دارد. نزدیکی بندر پارسیان به عسلویه و نزدیکی به کشور قطر و عربستان و امارات از مزایای این منطقه محسوب می شود و از هر نوع کالایی که وارد این منطقه شود هیچ گونه عوارضی اخذ نمی شود. هزینه سرمایه گذاری دراین منطقه بسیار پایین تر از مناطق دیگر خواهد بود.
مدیرعامل منطقه ویژه پارسیان درخصوص عقب ماندگی پروژه ها از سال ۸۴ خاطرنشان کرد: از دو سالی که کار را آغاز کردیم تصمیم گرفتیم کار کنیم و الان نیز کار خود را انجام می دهیم. پایان سال ۹۹ که من به این منطقه آمدم حتی یک پیمانکار و سرمایه گذار در این منطقه وجود نداشت. اما امروز پیمانکار، سرمایه گذار، کار صادرات و واردات فعال است. قرارگاه سال ۹۹ کار را متوقف کرده بود. در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ حدود هزار میلیارد تومان پول تزریق کردیم و در عرض ۲ سال قرارگاه هر ۴ اسکله ما را ساخت.
علامه درباره تامین سرمایه از طریق بازار سرمایه گفت: ما به عنوان منطقه ویژه پارسیان و سازمان ایمیدرو نیاز به تامین سرمایه از بازار سرمایه نداریم اما سرمایه گذاران قطعا برای تامین مالی پروژه های خود به این سمت خواهند آمد. سازمان ایمیدرو حمایت کرده و هیچ پروژه ای به لحاظ مالی عقب نیست. بعضی از پروژه ها بیش از پیشرفت فیزیکی از نظر تامین مالی جلو هستند.
مدیرعامل پارسیان درباره آمار سرمایه گذاری خصوصی و دولتی ادامه داد: قبل از سال ۱۴۰۰ هیچ کدام از سرمایه گذاران ما به غیر از پروژه سالکو هیچ سرمایه گذاری در بخش تولید نداشتیم. تعداد قراردادهایی که قبل از ۱۴۰۰ منعقد شده بود ۴ قرارداد بود که عمدتا با شرکت های دولتی بود. اما الان ۲۰ قرارداد سرمایه گذاری داریم که ۱۷ قرارداد آن فعال است. امروز قرار است ۱۸میلیون تن مواد پتروشیمی، ۴میلیون تن مواد فولادی، ۱۶۰۰تن مواد آلومینا، حدود ۲هزار مگاوات برق، ۴۵۰هزار متر مکعب آب تولید شود. این چشم انداز منطقه ویژه است و قرار است به این سمت حرکت کنیم. در حوزه پتروشیمی تقریبا سرمایه گذاران مشخص شده و بعضا قرارداد زمین ها منعقد شده است. فکر می کنم در حوزه پتروشیمی صد در صد به این چشم انداز خواهیم رسید. در حوزه فولاد نیز یکی از شرکت های پایین دستی ایمیدرو فعالت در این منطقه را آغاز می کند.
وی درباره مسئولیت های اجتماعی بیان کرد: از مسئولیت اجتماعی صحبت زیاد می شود. اما هیچ کدام از این بنگاه ها وسازمان برنامه مشخصی در حوزه مسئولیت های اجتماعی ندارند. ما در کشور پروژه های بزرگی در را حوزه عمرانی، پتروشمی، پروژه های عمرانی دولت مثل راه ها و فرودگاه ها اجرا کردیم. اما با این مواجه هستیم که مردم آن مناطق عمدتا ناراضی هستند. زیرا قبل از اینکه پروژه را شروع کنیم در حوزه مسئولیت های اجتماعی مطالعه نمی کنیم. ما در منطقه ویژه پارسیان با اینکه دیر شده اما به محض ورود ما به این منطقه بحث طرح تحول مسئولیت های اجتماعی را با یک شرکت مشاور آغاز کردیم که تاثیرات این منطقه بر شهرستان را بررسی کنند. تقاضا و نیازهای مردم را شناسایی کنند. ما فکر می کنیم که مسئولیت های اجتماعی این است که بیمارستان و … بسازیم. این کارها درست است اما هیچ گونه ریل گذاری در این حوزه انجام نشده است. این کار لذت بخش است زیرا مردم در آینده خوشحال می شوند. اما ما در طول این دوسال در حوزه درمان و آموزش کار کردیم. در بحران سیل و زلزله در کنار مردم هرمزگان بودیم. از همان ابتدای این اتفاقات همه پای کار بودند و به همین دلیل خیلی سریع خدمات دهی شروع شد. موضوع مهمتر در حوزه مسئولیت های اجتماعی در پارسیان این است که ما در شهرستان پارسیان یک بحران همیشگی داشتیم و تقاضایی بود که مردم پارسیان دهها سال منتظر آن بودند. هر وقت در پارسیان سیل می آمد ارتباط همه شهرها قطع می شد. یکی از نیازهای این منطقه این بود که کنترل سیلاب آغاز شود. ما کنترل سیلاب را از شرق شهر پارسیان تا خود منطقه و نزدیک ۱۰۰۰میلیارد تومان سرمایه گذاری و بودجه عمرانی تخصیص داده انجام می دهیم و امیدواریم این بحران را برای همیشه برطرف کنیم. چون شهرستان پارسیان در سیلاب دشت قرار گرفته و بارندگی ها آسیب جدی به شهر و روستا وارد می کند. کار را آغاز کردیم و پروژه را پیش خواهیم برد.
وی درباره میزان صادرات و واردات و میزان ارزآوری در سال گذشته توضیح داد: در سال گشته حدود یک و نیم میلیون تن صادرات داشتیم. حدود ۴۰۰هزار تن واردات در حوزه مواد معدنی داشتیم. سیمان و گچ صادر و آلومینا وارد شده است. به کشورهای حوزه خلیج فارس و آفریقا صادرات و از چین واردات داشتیم. سال گذشته حدود ۲میلیون تن صادرات و واردات انجام شد. امسال تا این لحظه ۳۰۰ هزارتن صادرات و ۱۰۰ هزارتن واردات صورت گرفت.
علامه با اشاره به چشم انداز بلندمدت منطقه ویژه اقتصادی پارسیان خاطرنشان کرد: اگر ظرفیت این منطقه پر شود، قطعا باید مناطق دیگری احداث شود. درباره هیات های خارجی در این دوسال به این سمت نرفتیم. دلیل آن این بود که وقتی هیات خارجی می آید باید کالایی برای عرضه داشته باشیم. زیرساخت های ما آماده نبود. دو گروه چینی آمدند و گفتند که به عنوان مثال ظرف ۶ ماه آب می خواهند. در سال ۱۴۰۲ که تقریبا زیرساخت ها آغاز شده و می توانیم این کار را انجام دهیم در برنامه داریم که از هیات های خارجی استفاده کنیم. در هفته صنعت در تیرماه یک نمایشگاه صرفا برای منطقه ویژه پارسیان در مرکز استان برگزار می شود. توانمندی ها و زیرساخت ها را آنجا اعلام می کنیم. از هیات های خارجی دعوت می کنیم و بسته های سرمایه گذاری نیز آماده شده است. اگر اشتباه نکنم در روزهای گذشته دیدار رئیس جمهور و استاندار و سفرا اتفاق افتاد. در آن جلسه منطقه ویژه پارسیان به همه سفرا ارائه شده تا سفرا در همه کشورهایی که مستقر هستند این منطقه را معرفی کنند. ما نباید نمایشی کار کنیم. ما باید به سرمایه گذار به موقع خدمات ارائه دهیم. زیرا سرمایه گذار با حرف در جایی سرمایه گذاری نمی کند. سرمایه گذار باید لمس کند که منطقه در کنارش است. براساس نیاز باید پست اسکله ها را افزایش دهیم تا جای نگرانی نباشد و اگر به روزی برسیم که ۱۹پست پارسیان راه اندازی شود حتما سراغ مناطق ویژه دیگری خواهیم رفت.
وی عنوان کرد: دربرنامه پنجم توسعه قرار شد که صنایع بزرگ در کشور پراکنده نشوند. مثل الان که صنایع بزرگ در اصفهان، یزد و… رفته است. تصمیم بر این است که طبق آمایش سرزمینی صنایع انرژی بردر نقاط مشخصی مستقر شوند. دو نیاز مبرم صنایع سنگین آب و گاز است. به همین دلیل این منطقه را در نظر گرفتند. بخشی از زمین ها برای پتروشیمی و بخش دیگر در حوزه فولادی است. فولاد و آلومنیوم کالای استراتژیک هستند. باید به مرور زمان جایگزین های خود را مشخص کنند و کم کم از آن مناطق خارج شوند.
علامه گفت: مجوز یکی ازشرکت های پایین دستی ایمیدرو صادر شده و از نظر محیط زیستی باید مجوز محیط زیست را بگیرد. اما ایمیدرو به عنوان متولی همه صنایع معدنی، فولادی و سیاستگذار این حوزه یک بندر اختصاصی را با منابع داخلی می سازد .
گزارشگر:نسیبه نجفی