از مهمترین نهادهایی که رفتار آن برای فعالان بازار فارکس اهمیت زیادی دارد، بانکهای مرکزی هستند. در کنار عواملی مانند، تراز تجاری، رویدادهای سیاسی و رخدادهای روابط بینالمللی، سیاستگذاریها، سخنرانیها و حتی مقالات و یادداشتهای بانکهای مرکزی و اعضای مرتبط با آن برای فعالان فارکس اهمیت زیادی دارد. بن برنانکی، ریاست سابق فدرال رزرو در زمانی که به تازگی تحت عنوان یکی از اعضای کمیتهی بازار باز وارد بانک مرکزی آمریکا شده بود به عنوان فردی شناخته میشد که بر شفافیت بیشتر فد، سیاستگذاری تورمی بهجای سیاستگذاری کلهای پولی و مسائلی از این دست علاقهی زیادی از خود نشان میداد. این علاقه تا حد زیادی برخلاف رویکرد آلن گرینسپن و سایر اعضای فد بود. هنگامی که او به ریاست فد رسید، بحران مالی ۲۰۰۸ به تازگی شروع شده بود. در همان زمان قوانینی به تصویب رسیدند که سیاستگذاری فدرال رزرو را به سیاستگذاری تورمی سوق داده و همچنین شفافیت عملکرد فد را افزایش میداد. تلاشهای برنانکی منجر به این شد که این قوانین زودتر از موعد یعنی در سال ۲۰۰۹ به اجرا در بیایند. بنابراین همانطور که ذکر شد، حتی پیشینهی علمی مدیران بانکهای مرکزی نیز اهمیت دارد.
آموزش فارکس و اهمیت سیاستگذاری پولی
فعالان حرفهای بازار فارکس، خصوصا آنهایی که وزن بیشتری به تحلیل فاندامنتال فارکس میدهند، مسیر پیچیدهای را در آموزش فارکس برای موفقیت در پیش دارند. آنها باید مسلط به اقتصاد کلان، مفاهیم و اصول بنیادین سیاستگذاری پولی و اصول اقتصاد بینالملل باشند. حتی آشنایی با روابط بینالملل نیز در زمانهایی الزامی است. اواسط بحران مالی ۲۰۰۸، زمانی بود که فدرال رزرو از سمت سایر شرکای آمریکا تحت فشار بود، تبعات این بحران در اجلاسهای بینالمللی در بین روسای کشورها خودنمایی میکرد. کار به جایی رسید که فدرال رزرو نه تنها به عنوان آخرین وامدهنده در داخل ایالات متحده عمل میکرد که در نهایت تبدیل به آخرین وامدهنده در بین بانکهای مرکزی شد. بانکهای بزرگ بینالمللی که خارج از ایالات متحده فعالیت میکردند از مسیر بانکهای مرکزی کشورهای خود از کمکهای فد بهرهمند میشدند.
مروری مختصر بر سیاستگذاری پولی از ۲۰۰۸
در هر صورت، نوع سیاستگذاری بانکهای مرکزی در بیشتر مواقع مهمترین متغیری است که در بازار فارکس اهمیت دارد. کلینیک اقتصاد با طراحی دوره فارکس جامع به صورت کامل و کاربردی، سیاستگذاری پولی را براساس مقاله مشهور بانک مرکزی انگلستان و شاخصهای اقتصادی تاثیرگذار بر بازار فارکس را با تدریس دکتر سعدوندی ارائه کرده است.
از بحران ۲۰۰۸ تا به امروز نگاه به پول، بانکها، بازار مشتقات مالی و به طور کلی اقتصاد به خصوص اقتصاد کلان تغییرات بسیاری کرده است. به عنوان نمونه تسهیل مقداری که در اوایل بحران به عنوان یک سیاست غیرمتعارف پولی قلمداد میشد، امروز سیاست پولی متعارف بانک انگلستان است و فدرال رزرو در دوران کرونا بدون هیچ محدودیتی آن را اجرا کرد. دیدگاه حامیان نظریه مدرن پولی به نظر تا حد بسیاری بر سیاستگذاری پولی فدرال رزرو تاثیر گذاشته است. فدرال رزرو از سیاستگذاری بر مبنای تورم به سمت سیاستگذاری بر مبنای میانگین نرخ تورم تغییر جهت داده است و پیش از آن (در سال ۲۰۰۹) از سیاستگذاری حجمی به سمت سیاستگذاری تورمی حرکت کرد.
آشنایی با بانکهای مرکزی کشورها در آموزش فارکس
در دنیای معاملهگران فارکس، فدرال رزرو و پس از آن بانک مرکزی اروپا و بانک مرکزی انگلیس مهمترین بانکهای مرکزی هستند و در کنارشان بانک مرکزی ژاپن و چین نیز اهمیت بسیاری دارند. بانکهای مرکزی مدرن همگی وظایف نسبتا مشابهی دارند ولی هرکدام ویژگیهای خاص خودشان را نیز دارند. برای نمونه بانک ژاپن بارها به صورت مستقیم در بازار ارز مداخله کرده است و یا فدرال رزرو برخلاف سایر همتایان خود به صورت کاملا واضح مسئول حفظ اشتغال کامل در اقتصاد است. ساختار سیستم فدرال رزرو تفاوتهای زیادی با سایر بانکهای مرکزی دارد. بانک مرکزی اروپا ناظر و سیاستگذار پولی کشورهایی است که سیاستگذاری بودجهای مستقلی دارند و همین امر کار را برای این بانک مرکزی سختتر میکند.
این یادداشت قصد دارد تا به صورت خلاصه برخی از اصطلاحات رایج در سیاستگذاری پولی (با تمرکز بر فدرال رزرو) را بررسی کند. فعالان بازارهای مالی از جمله فارکس با شرکت در دوره جامع اقتصاد کلان و دورهی جامع سیاستگذاری پولی کلینیک اقتصاد و همچنین یادداشتها و مطالب منتشر شده در حوزهی آموزش فارکس در سایت مجموعهی کلینیک اقتصاد میتوانند توان تحلیلی خود در بازارهای بینالمللی (و همچنین بازارهای داخلی) را تا حد بسیار زیادی ارتقا دهند.
آموزش فارکس: اصطلاحات فاندامنتال
۱- تسهیل کمی (QE) نوعی سیاست پولی است که در آن بانک مرکزی، مانند فدرال رزرو ایالات متحده، اوراق بهادار (برخلاف OMO که معمولا محدود به اوراق بدهی دولتی کوتاهمدت است) را از بازار آزاد خریداری میکند تا نرخ بهره را کاهش و عرضه پول را افزایش دهد.
تسهیل کمی ذخایر بانکی جدیدی ایجاد کرده و نقدینگی بیشتری را برای بانکها فراهم میکند و آنها را به وامدهی و سرمایهگذاری تشویق میکند. در ایالات متحده، فدرال رزرو این سیاست را با هدف کاهش نرخهای بهره بلندمدت اجرا میکند حال آنکه بانک مرکزی ژاپن بیشتر هدف افزایش عرضه پول را مدنظر داشته و رفتاری تهاجمیتر را در پیش میگیرد تا جایی که حتی در این عملیات، سهام نیز میخرد.
۲- کمیته فدرال بازار آزاد (FOMC) بخشی از سیستم فدرال رزرو (FRS) است که با هدایت عملیات بازار باز (OMOs)، سیاستگذاری پولی را در ایالات متحده تعیین میکند. این کمیته از ۱۲ عضو تشکیل شده است، از جمله هفت عضو هیئت مدیره، رئیس بانک فدرال رزرو نیویورک و چهار نفر از ۱۱ رئیس فدرال رزروهای ایالتی باقیمانده که به صورت چرخشی به عضویت این کمیته در میآیند.
۳- عملیات بازار باز (OMO) اصطلاحی است که به خرید و فروش اوراق بهادار (عمدتا اوراق بدهی دولتی کوتاهمدت) در بازار آزاد توسط فدرال رزرو (فد) اشاره دارد. فدرال رزرو برای تنظیم نرخ بهرهی بین بانکی در راستای هدفگذاری تورمی، عملیات بازار آزاد را انجام میدهد. فدرال رزرو اوراق قرضه خزانهداری را برای افزایش عرضه پول خریداری میکند و برای کاهش، آن آنها را میفروشد.
با استفاده از OMO، فدرال رزرو میتواند نرخ بهرهی بین بانکی را تنظیم کند که به نوبه خود بر سایر نرخهای کوتاهمدت، نرخهای بلندمدت و نرخهای ارز خارجی تأثیر میگذارد. تاثیر سیاستهای انبساطی یا انقباضی بانکهای مرکزی معمولا با تاخیر ۱٫۵ تا ۲ ساله احساس میشوند.
مسیر آموزش اقتصاد و یادگیری اقتصاد کلان و زیرشاخههای آن مسیر دشواری است. پس بهتر است این مسیر را با همراهی یک متخصص اقتصاد کلان طی کنید. بدین منظور کلینیک اقتصاد با طراحی دورههای متعددی شامل دورههای تخصصی اقتصادی و همچنین تولید محتوای تخصصی تلاش دارد تا مسیر یادگیری را هموارتر سازد.