تیتر خبرهای روز :

تبلیغات

یادداشت

کد خبر : 34715 تاریخ انتشار : 16 تیر 1398

سرپرست سازمان توسعه تجارت ایران در دومین همایش ملی صادرات، بیمه و سرمایه‌گذاری با رویکرد نوسانان نرخ ارز، رقم واردات کشور طی سه ماهه نخست سال جاری را ۱۰.۲ میلیارد دلار عنوان کرد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۸ درصد کاهش داشته است.

به گزارش صدی پول، محمدرضا مودودی در دومین همایش ملی تامین مالی صادرات، بیمه و سرمایه گذاری در خصوص آمار تجارت خارجی در سه ماهه نخست سال ۹۸ گفت: طی این مدت ۱۰.۲ میلیارد دلار واردات داشته‌ایم که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته شاهد ۸.۷ درصد کاهش و تراز تجاری مثبت هستیم.

به گزارش روابط‌عمومی سازمان توسعه تجارت ایران، محمدرضا مودودی کاهش نرخ ریال در برابر دلار را فرصت طلایی برای صادرکنندگان توصیف کرد و اظهار داشت:
با وجود آنکه تمام شاخص‌ها تحت تاثیر تحریم‌ها آسیب دیده، اما صادرات غیرنفتی که هدف اصلی تحریم‌ها است از کمند تحریم رهیده و عملکرد صادرکنندگان مناسب بوده است.
سرپرست سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به اهمیت ظرفیت‌ سازی برای تولید و تنوع سبد صادراتی برای تامین مالی صادرات گفت: از منابع ارزی فراوانی که در گذشته کسب کردیم برای توسعه صادرات غیرنفتی هدفمند استفاده مطلوبی نداشتیم.
وی افزود:  کشور ما ۱.۲ درصد جمعیت و تولید ناخالص داخلی جهان را دارا است در حالیکه صادرات غیرنفتی کشور کمتر از سه دهم درصد است و با وجود این رقم تولید نا خالص داخلی  باید بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار صادرات صورت می‌گرفت.
مودودی با اشاره به زیرساخت‌های نامناسب در بخش تولید و ظرفیت سازی‌ صادراتی افزود: کمتر از ۱۳۰ قلم کالای صادراتی با ارزش بالای ۵۰ میلیون دلار داریم که تقریبا ۳۷ میلیارد دلار از سهم صادرات کشور را تشکیل می‌دهد؛ در واقع ۸۱ درصد از کل صادرات ما وابسته به ۱۳۰ قلم کالا است.
وی با بیان اینکه ترکیه ۱۶۰۰ شرکت بالای ۱۰ میلیون دلار صادرات دارد گفت: در ایران تنها ۴۰۰ شرکت بالای ۱۰ میلیون دلار صادرات وجود دارد که رقم پایینی است، بنابراین اگر کالا‌های صادراتی را متنوع نکنیم، نباید برای دستیابی به ۱۲۰ میلیارد دلار صادرات هدفگذاری شده برای ۱۴۰۴ خوش بین باشیم.

وی با تأکید بر توسعۀ مگاپروژه‌های صادراتی بیان داشت: اگر در سال‌های گذشته در پروژه‌های بزرگ پتروشیمی و فولاد سرمایه‌گذاری نشده بود در بخش پتروشیمی ۱۲ میلیارد دلار و در بخش فولاد ۵ میلیارد دلار صادرات ما کمتر از میزان صادرات کنونی در این دو بخش بود.

در این همایش، فرهاد نوری، مدیر کل دفتر توسعۀ خدمات بازرگانی و دبیر دومین همایش تأمین مالی صادرات، سازمان توسعه تجارت ایران را پایگاه تفکر و مشاوره برای دولت و بخش خصوصی توصیف کرد و گفت: یکی از ابتکارات سازمان توسعه تجارت ایران، برگزاری شورای راهبردی توسعه صادرات غیر نفتی با حضور وزرای پیشین صنعت، معدن و تجارت، نخبگان و فعالان اقتصادی و صادرکنندگان نمونه است که نتایج بررسی‌ها و گفتگوهای این شورا با در نظر گرفتن صادرکنندگان و مشکلات امروز کشور به مقامات ذیربط کشوری منعکس می‌شود.

وی بانک مرکزی را مسئول حفظ و صیانت از درآمدهای ارزی خواند و بازگشت ارز برای تأمین نیازهای اساسی کشور ضروری دانست و اظهار داشت: بانک مرکزی معذورات خود را در تامین ارز دارو، مواد اولیه، کالاهای اساسی و نیازمندی های کشور دارد و نمی‌توان انتظار داشت آن را نادیده بگیرد، این در حالی است که بانک مرکزی نمی تواند تنها برای یک گروه تصمیم بگیرد. به هر حال بانک مرکزی به دنبال حفظ درآمدهای ارزی کشور است.

دبیر دومین همایش تأمین مالی صادرات بیان کرد: اتفاقات بازار ارز بدون توجه به پیش‌بینی‌های بلند مدت، بانک مرکزی را مجبور به اتخاذ تصمیماتی می‌کند که مشکلات را به صورت موقت مرتفع کند.

نوری افزود: یک تصمیم در عین حال که می‌تواند برای یک گروه خوشایند باشد، برای سایر گروه‌ها ممکن است ناخوشایند باشد این در حالی است که معافیت صادرات صنایع کوچک از فروش ارز به سامانه نیما برداشته شده، چراکه برخی از صادرکنندگان نسبت به آن اعتراض داشتند.

مدیر کل دفتر توسعه خدمات بازرگانی، قدرت، انظباط و مقاومت را همراه با کنترل هزینه‌ها و افزایش بهره‌وری از عوامل مهم برای ادامۀ تولید و حفظ صادرات عنوان کرد.

 

علی صالح آبادی

مدیرعامل بانک توسعه صادرات نیز در این همایش گفت: در صورتی که صادرات نفت به صفر برسد، صادرات غیر نفتی توان جبران را دارد و تمام واردات کشور را می‌توانیم از طریق صادرات غیر نفتی تامین کنیم.

علی صالح آبادی  اظهارداشت: امروز بحث صادرات غیر نفتی بیش از هر زمان دیگری از اهمیت بالاتری برخوردار است. وی افزود: با توجه به شرایط فعلی اقتصاد و با کاهش اقتصاد نفتی، شاهد رونق صادرات غیرنفتی و کاهش وابستگی اقتصاد به صادرات خواهیم بود.

مدیرعامل بانک توسعه صادرات گفت: با توجه به اینکه دشمنان در تلاش هستند تا صادرات نفت ما را به صفر برسانند، به طور قطعی صادرات غیر نفتی از اهمیت بیشتری برخوردار می‌شود و به نظر من با صادرات غیر نفتی که کشور دارد حتی اگر صادرات نفت به صفر هم برسد صادرات غیر نفتی توان جبران را دارد و تمام واردات کشور را می توانیم از طریق صادرات غیر نفتی تامین کنیم.

صالح آبادی ادامه داد: در همین راستا است که وظایف سازمان های توسعه ای مثل سازمان توسعه تجارت، بانک توسعه صادرات، صندوق ضمانت صادرات و بانک مرکزی و سایر سازمان ها و دستگاه های مرتبط از اهمیت و نقش پررنگ تری برخوردار است.

به گفته وی، تامین مالی صادرات نیز از اهمیت بالایی هم برای توسعه صادرات کالاها و خدمات برای دسترسی به شرکت‌های داخلی و زنجیره های ارزش و هم عدم تنوع قابل قبول کالاهای صادراتی کشور و رقابت پذیری پایین آنها در بازارهای جهانی و عدم توفیق جدی در ظرفیت سازی صادراتی عوامل متعددی اهمیت دارد.

مدیرعامل بانک توسعه صادرات افزود: در سال‌های اخیر به این مقوله توجه شده و خطوط اعتباری که بانک مرکزی در نظر گرفته و صندوق توسعه ملی و بانک توسعه صادرات نیز قدم هایی در این زمینه برداشته اند اما انتظار بر این است که این مقوله اهمیت بیشتری داده شود.

صالح آبادی در ادامه گفت: تامین مالی در بانک توسعه صادرات از دو محل اصلی منابع داخلی و منابع خارجی است که در بخش منابع داخلی منابع ریالی و ارزی بانک است که از محل سرمایه بانک و صندوق توسعه ملی که عمدتاً از طرح‌های توسعه‌ای تامین می‌شود و پروژه‌های مهمی که اکنون در بانک در حال اجرا است عمدتاً از محل منابع ارزی تنها توسعه ملی است.

وی ادامه داد: منبع دیگری که در خدمت صادرات قرار داده می شود منابع تلفیقی بانک و صندوق توسعه ملی است که با نرخ های ترجیحی در اختیار صادر کنندگان قرار می‌گیرد و همچنین منابع ای از محل یارانه سود و منابع بانک مرکزی نیز در قالب سپرده های ریالی و ارزی در اختیار صادرکنندگان قرار داده می شود. علاوه بر این منابع بانک واسطه وجوه اداره شده و رسوب منابع کافه گردش حسابهای وجود دارند.

این عضو شورای فقهی بانک مرکزی، افرود: در بحث منابع خارجی نیز دو منبع خطوط اعتباری دریافتی از بانک‌های خارجی در قالب ریفاینانس و خطوط اعتباری دریافتی از بانک‌های خارجی در قالب فاینانس وجود دارد.

صالح آبادی تاکید کرد: خدمات بانکی که بانک توسعه صادرات ارائه می‌کند در دو بخش اعتباری و غیر تجاری خلاصه می شود. وی درباره اقدامات بانک توسعه صادرات در راستای تسهیل در تامین مالی صادرات توضیح داد: ارائه بسته تسهیلاتی و خدماتی به مشتریان بانک از جمله تسهیلات، ضمانت نامه ها، حواله جات و… از سوی بانک توسعه صادرات به صادرکنندگان ارائه می شود.

مدیرعامل بانک توسعه صادرات، گفت: یکی دیگر از خدمات بانک توسعه صادرات صدور ضمانتنامه ارزی، خدمات فنی مهندسی است و همچنین دیگر خدمت این بانک امکان استفاده واحدهای تولیدی از عقد خرید دین اوراق و اسناد تجاری و ریالی است.

به گفته وی، علاوه بر این همچنین اعطای تسهیلات تلفیقی با نرخ ترجیحی ۱۱ تا ۱۴ درصد و اعطای تسهیلات با تخفیف به مشتریان با شرایط ویژه در باشگاه مشتریان از جمله دیگر اقدامات این بانک در راستای تسهیل تامین مالی صادرات است.

وی ادامه داد: بسیاری از شرکت‌ها و واردکنندگان در زمینه واردات مواد اولیه فعالیت دارند که می‌توانند با همکاری بانک توسعه صادرات و ارائه خدمت تامین ارز ثبت سفارش های انجام شده در بانک واردات خود را انجام دهند. موضوع دیگر که اخیراً آغاز شده خرید ارز اسکناس حاصل از صادرات با نرخ آزاد و پرداخت معادل ریالی آن در همان روز توسط صرافی بانک است که با همکاری بانک مرکزی صرافی بانک توسعه صادرات این ارز را بدون هیچ محدودیتی به نرخ سلام خریداری می کند و ریاض را در همان روز به حساب صادر کننده واریز میکند و بعد از این ارز به سایر صرافی‌های بانک‌ها به بانک مرکزی فروخته می‌شود.

وی ادامه داد: همکاری در انجام حوالجات ارزی مشتریان بانک از دیگر اقدامات است که از طریق بانک و صرافی امکان جابجایی وجود دارد و ما خود را متعهد می دانیم که در اسرع وقت این خدمات را به صادرکنندگان ارائه کنیم.

مدیرعامل بانک توسعه صادرات با اشاره تامین مالی شرکت های دانش بنیان صادراتی با نرخ های ترجیحی به عنوان یکی دیگر از اقدامات این بانک، گفت : در بانک توسعه صادرات را مورد بررسی قرار گرفته و شرکت‌های دانش بنیان اجاره مقوله‌ای است که بانک به آن توجه جدی دارد.

صالح آبادی در پایان تاکید کرد: برخی موارد و خدمات نوین نیز در دست اقدام است که می‌توان به استقرار بانکداری باز در راستای بانکداری دیجیتال، حمایت از زنجیره صادرات به منظور حمایت موثر از تولید و توسعه اشتغال زایی، شبکه سازی و توانستند سازی شرکت های کوچک و متوسط به صورت غیرمستقیم و توسط شرکت‌های بزرگ، کتاب منطق فازی شرکت دانش‌بنیان و مقررات آنها در زنجیره تامین شرکت های بزرگ صادراتی از این اقدامات است.

افروز بهرامی

رییس صندوق ضمانت صادرات گفت: صندوق امکان پرداخت تسهیلات ارزی با سود دو درصد و تسهیلات ریالی با سود یک درصد را دارد.

 افروز بهرامی اظهار داشت: در سه ماه اول امسال در مقایسه با سه ماهه سال گذشته با توجه به اینکه میزان صادرات غیرنفتی تغییری نداشته، اما عملکرد صندوق ضمانت صادرات ۱۰۲ درصد رشد داشته که باعث خوشحالی است.

وی افزود: در ارتباط با اهمیت صادرات به خصوص صادرات غیرنفتی و شرایط فعلی از نظر ارزآوری و تامین نیازهای وارداتی و رونق تولید داخل، اهمیت صادرات غیر نفتی بر کسی پوشیده نیست، اما یکی از ماموریت‌ها و اهداف اقتصاد مقاومتی افزایش تاب‌آوری اقتصاد در برابر تکانه ها و شوک‌های خارجی است و بیشترین آسیب در برابر این شوک‌های خارجی بخش نفت و درآمدهای نفتی می‌بیند و تنها چیزی که می‌تواند این آسیب را جبران کند توسعه صادرات غیر نفتی است.

رییس صندوق ضمانت صادرات، ادامه داد: شوک ارزی در سال ۹۷ مشکلاتی در معیشت مردم ایجاد کرد، اما فرصت خوبی برای صادرکنندگان بود که نباید از کنار آن به راحتی عبور کرد. بهرامی ادامه داد: با افزایش قیمت ارز جذابیت قاچاق از بین رفت و صادرات نیز رونق بیشتری یافته که باید از این شرایط استفاده شود و صندوق ضمانت صادرات در کنار صادرکنندگان وظیفه ریسک‌های ناشی از صادرات را بر عهده دارد.

به گفته وی، با توجه به محدودیت بانک ها برای گشایش اعتبارات اسنادی، صندوق ضمانت صادرات به راحتی می‌تواند شرایط امن و راحتی را برای صادرات کنندگان ایجاد کند. رییس صندوق ضمانت صادرات اظهار داشت: یکی از ماموریت‌های جدی ما بحث خرید دین اسناد صادراتی است که سال‌هاست در دنیا در حال انجام است، اما در کشور ما آنطور که باید به این موضوع پرداخته نشده؛ سال گذشته توافق نامه میان صندوق ضمانت صادرات و بانک توسعه صادرات امضا شد تا در همین راستا شرکتی ایجاد شود اما این شرکت هنوز به مرحله اجرایی و عملیاتی نرسیده است.

وی ادامه داد: همچنین صندوق ضمانت صادرات به بازار سرمایه ورود کرده تا هم بازدهی بیشتری داشته باشیم و هم به تامین منابع صادراتی کمک بیشتری داشته باشیم؛ همچنین با بورس کالا بورس انرژی در حال همکاری هستی که در رینگ صادراتی بیشتر حضور داشته باشیم و تامین منابع مالی کمک بیشتری داشته باشیم.

بهرامی خاطر نشان کرد: صندوق ضمانت صادرات حدود ۳۰ درصد از منابع مالی صادراتی را در کنار بانک توسعه صادرات تامین می کند و در تلاش هستیم تا ابزارهای جدیدی را طراحی کنیم و مشکلات صادرکنندگان را برطرف کنیم.

همچنین بهرامی در حاشیه دومین همایش تامین مالی، سرمایه گذاری و بیمه صادرات، درباره کمک به رونق صادرات کشور، گفت: با توجه ظرفیت های خوبی که در کشور ما وجور دارد از جمله معادن و سرمایه های طبیعی که در دنیا کم نظیر است، باید به راحتی از این جنگ اقتصادی عبور کنیم.

وی افزود: صندوق ضمانت صادرات نیز در کنار سیستم بانکی آماده است تا علاوه بر پوشش ریسک های تجاری و سیاسی صادرکنندگان، در زمینه تامین مالی نیز اقدام کند.

رییس صندوق ضمانت صادرات ادامه داد: براساس تصمیم شورای پول و اعتبار، صندوق ضمانت صادرات امکان پرداخت تسهیلات ارزی با سود دو درصد و تسهیلات ریالی با سود یک درصد را دارد.

Twitter Google+ Facebook
280 views
نظرات

لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید

نام :
ایمیل :
نظر :

آخرین اخبار
پربازدید ها
مهمترین ها